5 Tempat Sarapan Terbaik Di Kota Bharu

Jika berkunjung ke Kelantan, kita tidak akan terlepas dari mencari-cari hotspot makanan di negeri Cik Siti Wan Kembang itu. Ramai yang akui bahawa di sini terdapat banyak tempat makan yang menarik dan sedap. Kunjungan dirasakan tidak akan lengkap tanpa mencuba sarapan pagi di kedai-kedai popular di Kelantan. 

 

Nasi merupakan makanan ruji untuk penduduk Kelantan meskipun ketika sarapan pagi. Kebnanyakkan kedai makan di Kelantan menyajikan nasi dan beraneka lauk untuk sarapan kerana ramai antara mereka yang bekerja sebagai petani, penternak dan pelbagai lagi memerlukan tenaga untuk menruskan pekerjaan pada awal pagi.

Jom kita lihat 5 tempat sarapan terbaik di Kota Bharu.

 

1) Kedai Kopitiam Kita

 

 

Kedai ini memang tidak lekang dari kehadiran pengunjung. Pelbagai sarapan pagi disediakan terutama sarapan yang berasaskan nasi seperi nasi berlauk. Nasi berlauk menjadi kegemaran penduduk setempat untuk dijadikan sarapan pagi. Namun, jika disebut kopitiam kita, semua sedai maklum bahwa menu sarapan paling istimewa di sini iailah roti titab. Roti titab merupakan roti bakar yang dihidangkan bersama kaya dan telur separuh masak. Rugi tau kalau tak cuba.

 

2) Lieniey Nasi Kerabu Tumis

 

 

Terletak di Jalan Abdul Kadir Adabi, kedai ini menjadi pilihan ramai untuk bersarapan nasi kerabu. Nasi kerabu dihidangkan bersama ayam bakar, kambing bakar ataupun daging bakar. Yang pastinya kambing bakar di kedai ini memang berbaloi untuk dicuba. Selain itu, terdapat juga nasi berlauk dan kuih muih. Harga yang berpatutan juga menjadi tarikan pengunjung, jadi jangan lupa cuba okay

 

3) Nasi Kak Wok

 

 

Nasi Kak Wok ini terletak di jalan Lundang dan cawangannya pula terletak di Kubang Kerian merupakan kedai yang popular di Kelantan. Menu simple seperti nasi berlauk ayam goreng ataupun ayam gulai serta sambalnya membangkit selera untuk bersarapan. Kedai Nasi Kak Wok telah mempunyai banyak cawangan di sekitar Kelantan, maka jika anda berkunjung ke Kelantan, boleh bersarapan di sini okay

 

4) Kedai Makan Norfa

 

 

Menu yang menarik perhatian di Kedai Makan Norfa ini ialah ayam goreng merempahnya yang sangat sedap ditambah pula dengan aneka lauk yang disajikan bersarapan. Ianya amat tepat dengan selera penduduk setempat. Kedai makan ini terletak bersebelahan G Orange 

 

5) Gerai Pulut Satay

 

 

 

Gerai ini terletak di dalam pasar Kubang Pasu, Kota Bharu yang menyajikan pulut satay. Dijadikan sebagai alas perut, pulut satay manis dihidangkan bersama satay ayam, satay daging atau satay perut. Ada juga dihidangkan bersama nasi impit dan kuah kacang. 

 

Sekiranya anda berkunjung ke Kelantan, jangan lepaskan peluang untuk mencuba lima kedai makan di atas, pastinya anda akan kembali berkunjung ke Kelantan sekali lagi kerana terpukau dengan keenakan makanan di sini. 

© 2021 All rights reserved